SlovakMagyarEnglish

"Vítame Vás na našej webovej stránke Biocentrum!"

O nás

BIOCENTRUM
Naša spoločnosť bola založená v marci 2006.
Majiteľmi sú Dr. Ing. Ladislav Palík a Klára Palíková.
Zaoberáme sa ekologickým poľnohospodárstvom a obchodom.

Naša činnosť:

Rastlinná výroba
- pestovanie plodín na ornej pôde
- pestovanie ovocia
- pestovanie zeleniny
- vinohradníctvo

Živočíšna výroba
- chov hovädzieho dobytka

Potravinárska výroba
- sušenie ovocia a zeleniny
- výroba lekvárov

Vinárstvo

Pohostenie

Obchod
- Maloobchod
- Veľkoobchod

Naše výrobky sú certifikované BIO-produkty.

Rastlinná výroba:
Pestujeme predovšetkým plodiny na ornej pôde, ale dôležitú súčasť rastlinnej výroby tvorí pestovanie ovocia a zeleniny, rovnako ako i vinohradníctvo.
Poľné plodiny: pšenica, jačmeň, kukurica, slnečnica, repka atď.
Ovocie: jablká, slivky, hrušky atď.
Zelenina: mrkva, zeler, petržlen, červená repa, cuketa, paradajky, tekvica, cibuľa, cesnak, atď.
Vinohradníctvo: Na ploche 15 hektárov pestujeme 60 tisíc koreňov viniča.

Živočíšna výroba:
V rámci živočíšnej výroby sa venujeme najmä chovu dobytka, chováme cca. 150 zvierat. Maštaľný hnoj sa zužitkuje v rastlinnej výrobe.

Potravinárska výroba:
Značnú časť vypestovaného bioovocia a biozeleniny spracovávame sušením, čo je jedným z najstarších, najprirodzenejších a najšetrnejších konzervačných procesov. Ide v podstate o to, že postupne znižujeme obsah vody ovocia a zeleniny, čím sa v nich uchová väčšina cenných zložiek v koncentrovanej forme. U nás prebieha sušenie veľmi šetrným spôsobom, pri teplote 40 °C, a tým v nich zachováme cenné živiny a vitamíny. Z ovocia okrem toho vyrábame pálenky, v súčasnosti majú možnosť záujemcovia vyberať z asi 30 druhov.
Našimi najnovšími produktmi sú lekváre. Všetko to začalo slivkovým lekvárom, ale od tej doby varíme aj jablkový lekvár, jablkový lekvár s tekvicou, jablkový lekvár s cviklou, ale veľký úspech zožal aj slivkový lekvár s vínom. Naše lekváre sú vyrábané z množstva zdravého a zrelého ovocia, s hŕstkou lásky.
Zvýrazňovačom chutí a prísadám je ťažké konkurovať, ale možno práve preto sa prirodzené chute stali obľúbenými.
Sušenie nám umožňuje konzumovať ovocie a zeleninu kedykoľvek počas roka.
Sušené ovocie na raňajky v müsli, alebo pridané do jogurtu robí stravu rozmanitejšou. Keďže ho zbavíme vody, má obsah kalórií o niečo väčší ako čerstvé ovocie, ale má zároveň intenzívnejšiu chuť a poskytuje radosť z jedenia sladkostí. Pritom je tiež bohaté na vitamíny a minerály.
Konečne sladkosti, ktoré sú zdravé!
Sušenú zeleninu odporúčam každému, kto chce ušetriť čas pri varení nedeľňajšieho obeda. Sušená zelenina sa skladuje ľahko a v malom priestore, netreba ju čistiť a v koncentrovanej forme obsahuje vitamíny a minerály nachádzajúce sa v čerstvo nazbieranej zelenine.

Vinárstvo:
V Želiezovciach a okolí pestovali hrozno už v rokoch okolo 1600.
Výraznejší rozvoj nastal na konci rokov 1700, kedy sa želiezovské panstvo dostalo do vlastníctva rodiny Eszterházyovcov. V tom čase prežíval región veľký pokrok, v Želiezovciach postavili kaštieľ, a vo veľkej miere zmodernizovali poľnohospodárstvo. S menom Eszterházyho sa spája aj modernizácia panských vinohradov, a kládol veľký dôraz aj na kvalitu vinárstva. Vo veľkopeseckom vinohrade patriacom k panstvu dal vybudovať krásnu pivnicu, odkiaľ dovážali grófovo víno aj do Viedne.
Pivnica po druhej svetovej vojne prešla do vlastníctva štátu.
Zaujímavosťou je, že v nej vyšľachtili v roku 1957 odrodu Pesecká leánka. Vyšľachtili ju Ernest Horňáček a Michal Zabadal z odrôd medovca, muškátu a Feteasca Regala. Vo vinohrade nájdeme niekoľko pôvodných koreňov Peseckej leánky aj dnes.
Od roku 1992 mala pivnica niekoľko nájomníkov, v roku 2001 budova vyhorela a vinohrad bol úplne zničený.
V roku 2003 prešiel vinohrad do súkromného vlastníctva. Majitelia Ladislav Palík a Klára Palíková realizovali kompletnú výsadbu viniča, a dnes pestujú na ploche 15 hektárov 60 tisíc koreňov viniča. Z úrody vyrábajú biovína s osobitnou starostlivosťou.
Zrekonštruovali aj pivničnú budovu.
Hrozno spracúvajú v staroslávnej, viac ako 230-ročnej veľkopeseckej vínnej pivnici, ktorú nezničili ani víchrice histórie uplynulých stáročí.
Popri sviežich, ľahučkých ovocných nápojoch tu nájdete aj výberové, telnatejšie biele a červené vína.
Naším cieľom je produkovať vysokokvalitné, cenovo dostupné vína s odrodovým charakterom, ktoré v sebe obnášajú špecifickosť peseckého vinohradu.

Pohostenie:
Pre tých, ktorí majú radi ticho vidieka, chutné jedlá a kvalitné vína, poskytuje naša pivnica nachádzajúca sa v idylickom prostredí príjemný odpočinok a relax. Usporadúvajú sa u nás rôzne príležitostné podujatia, rodinné stretnutia, ochutnávky vín, vínne večere. Venujeme pritom veľkú pozornosť zhromažďovaniu a zachovávaniu pamiatok miestnej histórie.
Prebádané a nazbierané dokumenty miestneho charakteru si návštevníci môžu pozrieť v priestoroch pivnice.

Obchod:
Chované hospodárske zvieratá, pestované plodiny a z nich vyrábané produkty predávame doma i v zahraničí.
V Želiezovciach prevádzkujeme bio obchod, kde predávame vlastné bio produkty a bioprodukty iných výrobcov.

 

AKTUALITY

02. 01. 2014

Pivnica Palik úspešne na medzinárodnej súťaži

Maďarská vínna akadémia, Národná rada horských obcí, Rád maďarských zástavných vín a Stredná odborná škola vinárska Istvána Soósa zorganizovali už 8. ročník Súťažnej ochutnávky vín Karpatskej kotliny. Podujatie sa uskutočnilo 21. novembra v maďarskom Budafoku na pôde organizátorskej školy.

15. 09. 2013

Konkurencieschopné vína z Peseku

V období úpadku domáceho poľnohospodárstva, znižovania rozsahu a straty prestíže vinárstva možno mnohí s nádejou pozdvihnú hlavy, keď začujú informácie o tom, že vína pochádzajúce z nášho regiónu vyhrávajú súťaže vín, jednu po druhej, a to na regionálnej aj medzinárodnej úrovni. Nádejou pre všetkých, ktorí by si želali prinavrátenie dávno zašlej úrovne miestneho vinárstva, môže byť Pivnica Palík.

27. 06. 2012

Degustačný kurz pre milovníkov vína

Vzhľadom na mimoriadnu  úspešnosť  našich kurzov v predchádzajúcich rokoch tretíkrát sme usporiadali  na  jar 2012 náš degustačný kurz pre milovníkov vína.

top